Ikkunan tummennus ohje

auton ikkunan tummentaminen

Haluatko autostasi turvallisemman? Viileämmän? Tyylikkäämmän?
Pienellä työllä voit saavuttaa nämä kaikki. Auton ikkunoiden tummentaminen on todella suosittua nykyään. Ja siihen on hyvä syy.

Ihmiset eivät halua, että kaikki voivat katsoa auton sisään, ja nähdä esim. siellä olevat arvotavarat.

Tummennetut ikkunat tekevät autosta kesäisin jopa 63% viileämmän. Tummennukset auttavat säästämään myös bensaa, koska ilmastointia ei tarvitse enään pitää niin kovalla. Tummennukset myös estävät suoran auringonvalon pääsyn autoon, joten sisustan osatkaan eivät haalistu niin nopeasti.

Etuikkunoiden tummennukset pitävät kolaritilanteessa ikkunan paremmin kasassa, mutta ne saattavat aiheuttaa myös ikäviän suurien ja vaarallisten lasinpalasten irtoamista sen sijaan, että että lasi pirstoutuisi kokonaan.

Kalvojen asentaminen autoliikkeissä on kuitenkin suolaista puuhaa. Taka- ja takasivulasien tummennuksesta voi joutua maksamaan jopa 300 euroa. Tummentajat pääsevät varmasti mukaviin tuntipalkkoihin, sillä huippu-tason kalvot tähän projektiin maksavat reippaasti alle 100 euroa. Projektiin aikaa kuluu n. 2 tuntia.

Tummennuskalvot voi asentaa myös itse, kunhan tietää mitä tekee. Itse olen tummentanut n. 10 auton ikkunat. Hyvät kalvot ja välineet auttavat paljon. Tässäkin tapauksessa hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty.

Ohjeet ikkunan tummennukseen:

1. Puhdista koko auto sisältä. Imuroi, jotta saat mahdollisimman paljon pölyä pois autosta. Sen jälkeen puhdista huolellisesti pinnat, jotka aijot tummentaa.

2. Hanki tarvikkeet. Tarvitsevat riittävästi tummennuskalvoa, sumutinpullon, johon laitat saippualiuosta, kumilastan (tulee usein kalvojen mukana), ja terävän mattoveitsen.

3. Aseta tummennuskalvo ikkunan päälle. Leikkaa hieman tummennettavaa aluetta isompi pala. Huom. tee tämä ikkunan sisäpuolella. Kalvot asennetaan Suomessa aina sisäpuolelle, ne eivät kestä Suomen talvea.

4. Suihkuta tummennettava ikkuna täyteen saippualiuosta. Irrota kalvosta suojamuovi, ja aseta kalvo kohdalleen. Varmista, että kalvo on suorassa ja, että siinä ei ole ryppyjä.

5. Vedä kumilastaa kalvon keskeltä reunoille päin. Näin saat kalvon alla olevan saippualiuoksen pois. Muista katsoa, ettei kalvo mene vinoon, koska silloin sen alle pääsee ilmaa. Jotta kalvo ei menisi vinoon, kannattaa vedellä lastalla symmetrisesti. Eli aloittaa vaikkapa vetämällä ensiksi jokaiseen nurkkaan kerran. Tässä vaiheessa kannattaa saippualiuosta suihkuttaa myös kalvon päälle, jottei kumilasta vahingossakaan tee siihen naarmuja. Halvemmilla tummennuskalvoilla on paljon suurempi riski, että niihin jää ryppyjä ja ne menevät vinoon.

6. Leikkaa kalvon reunat mattoveitsellä niin, että kalvon ja ikkunantiivisteen väliin jää mahdollisimman vähän tilaa.

7. Varmista, ettei kalvon alla ole ilmakuplia. Jos on, niin vedä ne pois lastalla. Jos kuplia on vaikea saada lähtemään, niin kevyt lämmitys esim. hiustenkuivaajalla auttaa. Hiustenkuivaaja auttaa myös, jos pinta, johon kalvo asennetaan on hyvin kupera. Tällöin kalvoa voi olla muuten vaikea saada taipumaan siihen.

Kuinka tumman kalvon valitsen?

Yleisimmät käytetyt tummennuskalvot ovat 5%, 20%, 35% ja 50%. Prosentit kertovat kuinka paljon valoa ne päästävät läpi. Mitä pienempi prosentti, sitä tummempi on kalvo. 5% kalvosta ei näe sisälle ollenkaan. 20% kalvon läpi näkee sisälle vain, jos vie päänsä aivan lasin viereen. 35% kalvosta näkee jo hyvin sisälle. Ja 50% kalvoja on jo vaikea edes huomata.
Omassa autossani käytän 35% tummennuskalvoja. Ne vähentävät auton sisälle tulevaa valoa hyvin, ja antavat autolle tyylikkäämmän ilmeen, toisin kuin 5% kalvo, joka näyttää lähinnä jätesäkiltä auton ikkunassa.

Mistä saan laadukkaat kalvot?

Itse käytän vain 3M kalvoja. Olen todennut ne laadukkaimmiksi kalvoiksi, jota olen käyttänyt. Monet tummennus yritykset käyttävät myös 3M kalvoja. Ne taipuvat paljon paremmin kuperiinkin pintoihin, kuin halppiskalvot. 3M kalvot saat hankittua tästä.

Jos tarvitset apua auton ikkunoiden tummentamisessa, tai sinulla on jotain kysyttävää, niin jätä kommenttikenttään viesti. Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja autamme ongelmissa.