Tee se itse: Auton öljynvaihto

opas auton öljynvaihtoon

Jos ulkoistat öljynvaihdon autohuoltamolle vaikka autosi takuuaika on mennyt umpeen, kannattaa sinun ottaa itseäsi niskasta kiinni ja jatkossa suorittaa tämä toimenpide itse 😉 Tällöin säästät paljon rahaa pitkässä juoksussa.

Öljynvaihto on lähes yhtä simppeli projekti, kuin pyykinpesukoneen lataus. Ihmiset vaihtoivat vielä muutama vuosikymmen sitten aina itse öljyt autoihin. Öljynvaihtaminen ei ole sen jälkeen vaikeutunut yhtään. Ihmisillä ei nykyään välttämättä ole kuitenkaan aikaa moiseen. Jos kuitenkin selaat tätä sivustoa, sinulla on ylimääräistä aikaa, ja paljon.

Öljynvaihtoon tarvitset seuraavat tarvikkeet:

Öljyä, uusi öljynsuodatin, kuparitiiviste, öljynsuodattimen avain (ruuvimeisseli toimii myös avaimena), hylsyavain, nostotunkki (tai korokkeita, joiden päälle voit ajaa esim. laudat), rätti, suppilo sekä öljyn valutusastia (esim. pesuvati).

Öljyn, ja suodattimen saat Motonetistä. Kuparitiiviste tulee välillä suodattimen mukana. Jos ei tule, niin osta myös se erikseen Motonetistä.

Ohjeet öljynvaihtoon

  1.  Auton ja maan välille täytyy saada hieman lisää tilaa. Tämä hoituu tunkilla. Jos et kuitenkaan sellaista omista, niin ei hätää. Tarvitse korokkeen, jonka päälle voit ajaa auton etupyörät. Leveät lankunpätkät käyvät tähän hyvin.
  2. Irrota hylsyavaimella moottorin alla sijaitseva öljyproppu, ja aseta sen alle astia, johon öljyt voivat valua. Huom. mikäli autolla on ajettu äskettäin, varo kuumaa moottoriöljyä!
  3. Irrota moottorin päällä oleva öljyntäyttökorkki, jotta öljy alkaa valua nopeammin pois moottorista.
  4. Vaihda öljyn suodatin. Suodattimen saat irti siihen tarkoitetulla työkalulla. Jos et sellaista omista, ei hätää. Suodattimen saa irti myös lyömällä ruuvimeisselin sen läpi. Sen jälkeen kampea ruuvimeisselillä suodatin irti. Mitä isompi ruuvimeisseli, sitä helpommin suodattimen saa kammettua irti. Joissain autoissa suodattimella on oma säiliönsä (Esim. BMW). Tällöin siihen vaihdetaan vain suodatinpanos.
  5. Vaihda tyhjennyspropun kuparitiiviste, ja kiinnitä tyhjennysproppu paikalleen.
  6. Aseta uusi öljynsuodatin paikoilleen. Suodatin on hyvä täyttää öljyllä ennen kiinnitystä , jotta auto saa heti käynnistettäessä öljyä.
  7. Kiristä suodatin käsin paikoilleen. Kaada tarvittava määrä öljyä (lukee ohjekirjassa) täyttöaukosta moottoriin ja sulje täyttökorkki.
  8. Käynnistä moottori. Käytä pari minuuttia. Tarkista, ettei öljyvuotoja näy. Sammuta. Odota pari minuuttia, ja tarkista öljyn määrä mittatikusta. Tikkuun on merkitty öljyn ylä- ja alarajat. Tarvittaessa lisää öljyä.

Kuvassa öljynsuodatin.

auton öjynsuodatin

Vanhat öljyt kannattaa kerätä öljykannuun ja viedä ongelmajätepisteeseen.